O AKADEMII

Akademia Spółek Kapitałowych to cykl wykładów i debat eksperckich organizowany przez Fundację Semper Augustus. Spotkania dotyczą ważnych oraz aktualnych zagadnień związanych z prawem gospodarczym, rynkiem kapitałowym oraz funkcjonowaniem spółek handlowych. Prelekcje są prowadzone przez ekspertów i koncentrują się na tematach wykraczających poza podstawowe uniwersyteckie kursy z zakresu prawa handlowego.

Akademia, organizowana nieprzerwanie od 2011 roku, stała się rozpoznawalną w ogólnopolskiej skali inicjatywą, w której słuchaczami są zarówno studenci kierunków prawnych i ekonomicznych, jak i absolwenci, aplikanci oraz praktycy. Udział w Akademii Spółek Kapitałowych jest otwarty i bezpłatny. XI edycja Akademii Spółek Kapitałowych odbywa się online od 25 marca do 3 czerwca 2021 roku. Podtytuł tegorocznej edycji brzmi: „Modele finansowania przedsiębiorstw i reforma prawa spółek”, a spotkania dotyczą m.in. różnych form pozyskiwania finansowania od inwestorów (ICO, STO, IPO oraz crowdfunding), reformy prawa spółek (w szczególności prawa holdingowego), zielonych obligacji, nowych wyzwań na rynku finansowym (AI) oraz środowiska regulacyjnego na rynku kapitałowym.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA